sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Nyt se on sitten tehty... TAKKI nimittäin!
Takin ompeleminen on ollut jo pitkään haaveissa mutta uskallut on vielä puuttunut. Ja toisekseen en ole löytänyt sopivaa kaavaa enkä kunnollisia ompeluohjeita. Kun näin TOSIMUMMOn blogissa ohjeet, ei minua pidätellyt enää mikään! Paitsi se, että kaava puuttui edelleen. Sitten sain naapuriltani kaavan (Kiitokset!) ja löysin myös ottobre lehdestä yhden sopivan kaavan (ottobre 3/2009). Näitä hieman yhdistellen syntyi tämä takki. Osien kaavat on aikalailla tuon ottobren kaavan mukaiset mutta taskut taas tuosta naapurilta saadusta kaavasta. Samoin vertaisin näitä kaavoja koon ym. puoelsta ja olivat aikalailla samankokoisia. Ainoastaan tuo yläosa oli hieman erilainen. Tässähän tuo kaula-aukko noisee aika korkeaksi, siinä toisessa oli ns. perinteinen huppu, jossa siis vetoketju ei jatku huppuossa vaan loppu etukappaleen yläosaan. Päädyin tähän kaavaan juuri tuon korkean kaula-aukon takia kun halusin hieman lämpimämmän ja paremmin tuulelta suojaavan tuosta. Toista kaavaa voisi sitten testata toiseen takkiin.

Päälikankaana tässä on vanha lakana, mummolta saatu. Ja vuorena Eurokankaan alelaarista syksyllä ostettu villakangas. Myös resorit ja vetoketju kierrätettyjä. Kaikkein parhaimpia / kauhean kallista kangas en viitsynyt tähän koekappaleeseen käyttää. Seuraavaan sitten ehkä paremmat materiaalit. Ainakin tuo villakankaan tilalle ajattelin esim. ohutta fleeceä. Tuo villakangas oli liian paksua/tönkköä.

Sovituskuvia en saanut kun malli ei ollut yhteistyöhaluinen mutta sen verran sain sovitettua, että hieman iso on tuo takki vielä vaikka tehty koon 86cm mukaan. Mutta kyllä sitä varmaan jo keväällä voi käyttää. Jos (tai siis kun) teen seuraavan takin niin aavistuksen voi helmaa lyhentää ja sivuista kaventaa. Hihat tosin ovat nyt aika nafitit eli niitä ei kestä yhtään kaventaa.

Tästä tuli ihan kiva vaikka kankaat olikin "mitä sattuu". Itse vain häiritsee suuresti tuo kädenteiden luonnonvalkoinen resori kun kanttaukset+vetoketju on puhdasta valkoista. Mutta ku ei ollut muuta resorivarastossa enkä malttanut odottaa, että pääsen kauppaan ostamaan. Mutta hyvin tuo ajoi asiansa siinä, että sain kaavan testattua ja katsottua kuinka vaikea tuo on ommella.

Ja voin sanoa, että ei ollut yhtään vaikea. Eilen iltapäivällä piirsiin kaavat ja leikkelin kankaat ja illalla sit ompelin kasaan. Eli ei vaadi mitenkään järetöntä työmäärää (jota siis pelkäsin etukäteen). Jopa hihan istuttaminen ja vetoketjun ompelu sujui ongelmitta. Pieniä kauneisvirheitähän tuossa on mutta ensikerralla ollaan sit viisaampia (mm. vuosi oli liian paksu/tönkkö ja se nekyy koissain kohdin vaikka kuinka ohensin saumavaroja. Lisäksi vetoketjun yläpää ei asettunut ihan niin siististi kuin olisi voinut). Seuraavaan versioon voisin myös lisästä resorin hupunsuulle.

Mutta kokonaisuutetaan positiivinen kokemus. Takkeja tulee varmasti jatkossa lisää!

5 kommenttia:

 1. Piti heti tulla kurkkimaan ohjeiden satoa - kiitos vinkistä! =)

  Nätin takin sait aikaan ja siistin! Aivan älyttömästi tuo lisäilmettä takkiin tuollaiset taskut, pitäis jaksaa itsekin reipastua taskujen saralla..

  VastaaPoista
 2. Aivan superihana!! Pakko munkin on alkaa testaan takin tekoa!!!!

  VastaaPoista
 3. Ekaa kertaa blogissasi. Aivan ihana takki ja vaikka mitä muita kivoja ompeluksia! Tulen takuulla toistekin :)

  VastaaPoista
 4. TIINA: Minäkin meinasin ensin, että en tähän koeversioon mitään taskuja ala tekemään mutta sitten mietin, että tuleepahan samalla testattua niidenkin teko. Ja yllätyin positiivisesti. Luulin, että olisi ollut tosi vaikeaa väkertämistä mutta onnistuikin tosi helposti. Päälykangas oli niin ohutta, että tukikankaan silitin taskuihin. Ehkä sekin helpotti kanttinauhan ompelua.

  RIIKA: Ei muuta kuin hommiin! Varmasti tulet yllättymään positiivisesti. Ei tuo ollutkaan ihan ylivoimaisen vaikeaa (kuten olin kuvitellut :)

  RUSINA: Kiva kun eksyit blogiini... niin löysin sitten miäkin blogiisi etsimään vinkkejä ja ihastelemaan. Kaikkea ihanaa oletkin tehnyt! Pitää paremmalla ajalle tutkailla tarkemmin.

  VastaaPoista